Keperluan Nutrien Dan Kalori

Keperluan nutrien dan kalori untuk kanak-kanak berbeza mengikut usia mereka. Sebagai contoh, kanak-kanak yang berusia 1 hingga 6 tahun, didedahkan dengan makanan keluarga secara beransur-ansur. Menurut Kementerian Kesihatan tiada suatu jenis makanan yang dapat membekalkan semua zat yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu pelbagaikan pengambilan makanan anak anda berasaskan Piramid Makanan (Norhashimah Hasim, 2004).

Nasi, mee, roti dan ubi-ubian merupakan sumber utama tenaga untuk anak anda. Buah-buahan dan sayur-sayuran pula adalah sumber yang kaya dengan serat, vitamin dan mineral yang membantu menjauhi penyakit. Manakala ikan, daging dan gantiannya seperti telur, kekacang, tauhu dan tempe merupakan kumpulan makanan yang membekalkan protein, vitamin dan mineral di samping sedikit lemak. la berfungsi membina tubuh dan membantu menyembuhkan luka.

Susu dan hasilannya seperti keju dan dadih, kaya dengan protein dan kalsium yang tinggi. Zat-zat ini adalah penting untuk membentuk tulang dan gigi yang kuat. Di samping kalsium, susu adalah sejenis makanan yang amat kaya dengan nutrien. Ia adalah sumber vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, kumpulan vitamin B (riboflavin, niasin, vitamin B6 dan vitamin B12), magnesium, fosforus dan zink. Selain itu, susu turut membekalkan protein yang diperlukan untuk pembinaan tisu serta karbohidrat dan lemak yang berfungsi sebagai pembekal tenaga (Winnie Chee, 2007).

Di samping hidangan utama, makanan ringan yang berkhasiat juga boleh diberikan. Walau bagaimanapun, pemilihan makanan ringan haruslah daripada bahan yang mengandungi kandungan garam dan gula yang rendah. Contoh makanan ringan untuk kanak-kanak berumur 1-4 tahun adalah seperti biskut kraker yang dicelup dengan air, susu kacang soya, susu, dadih dan air buah. Bagi kanak-kanak berusia 4-12 tahun contoh makanan ringan adalah seperti sandwic, buah-buahan, bebola ikan, keropok lekor dan jagung rebus.

(a) Makanan Segera

Makanan segera atau fast food adalah sejenis makanan yang digemari oleh kanak-kanak masa kini terutamanya yang berusia 5 hingga 10 tahun (Raihanah Abdullah, 2003).

(b) Panduan Menyediakan Makanan yang Menarik

(i) Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik.
(ii) Guna peralatan yang berbagai warna dan bentuk.
(iii) Hidangkan secara berasingan agar lebih menarik.